Παράσυρση Υπαλλήλου καθαριότητας απορριμματοφόρου – Ψυχική Οδύνη 480.000 ευρώ

Αποκλειστική υπαιτιότητα του θανόντος οδηγού ΙΧΕ ο οποίος κινούμενος εντός κατοικημένης περιοχής με υπερβολική ταχύτητα (100 χ/ω αντί 50 χ/ω), δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα την ύπαρξη προσωρινά ακινητοποιημένου απορριμματοφόρου, με αποτέλεσμα να μην ενεργήσει αποφευκτικό ελιγμό ή τροχοπέδηση, που θα απέτρεπε την παράσυρση του υπαλλήλου καθαριότητας, που στεκόταν στην οπίσθια αριστερή πλευρά του απορριμματοφόρου, προκαλώντας τον θανάσιμο τραυματισμό του. Στη συνέχεια το ανωτέρω όχημα προσέκρουσε σε άλλα σταθμευμένα οχήματα, προκαλώντας τους εκτεταμένες υλικές ζημίες (παράβαση άρθρ. 12 παρ. 1, 20 παρ. 1 του ΚΟΚ).
Ψυχική Οδύνη 480.000 ευρώ
Διαβάστε περισσότερα

Οι δικηγόροι παραλαμβάνουν έγγραφα διοικητικών υπηρεσιών χωρίς έγγραφη εξουσιοδότηση ή πληρεξούσιο

Με νέα εγκύκλιό του ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με την Εκπροσώπηση πολιτών στις ιοικητικές αρχές.
Αναλυτικά η εγκύκλιος:
Σε συνέχεια της με αριθμ 23/2018 εγκύκλιου μας σχετικά με αφορμή ερωτήματα που διατυπώνονται στην υπηρεσία μας σχετικά με την εκπροσώπηση των πολιτών στις διοικητικές αρχές σας γνωρίζουμε ότι στη περίπτωση που στις Υπηρεσίες προσέρχεται δικηγόρος αντί του ενδιαφερόμενου πολίτη οι οδηγίες μας διαφοροποιούνται ως εξής:
Οι δικηγόροι δεν θεωρούνται τρίτα πρόσωπα όταν εκπροσωπούν τους εντολείς τους και δικαιούνται να παραλαμβάνουν έγγραφα διοικητικών υπηρεσιών χωρίς έγγραφη εξουσιοδότηση ή πληρεξούσιο, αφού ως εξουσιοδότηση προς το πρόσωπο του τελευταίου ισχύει και αρκεί η νόμιμη προφορική εντολή που του δίδεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις Ν.4194/2013 (Κώδικας περί Δικηγόρων ΦΕΚ 208Α’).
Για την νομιμοποίηση του δικηγόρου αρκεί, είτε η υπογραφή με την σφραγίδα του δικηγόρου επί των αιτήσεων ή των διοικητικών προσφυγών, που κατατίθενται αρμοδίως για λογαριασμό του εντολέα του, είτε σε περίπτωση προσωπικής επαφής με τις Υπηρεσίες για την παρακολούθηση διοικητικής υποθέσεως, η επίδειξη της δικηγορικής ταυτότητάς του (από την οποία προκύπτουν το ονοματεπώνυμο και ο αριθμός μητρώου του δικηγορικού συλλόγου στον οποίο ανήκει), καθώς και η προφορική δήλωσή του ότι είναι πληρεξούσιος του εντολέα, τον οποίο αφορά η υπόθεση.
Πηγή: lawspot.gr

Ιατρικά Λάθη σε Δημόσια Νοσοκομεία – Αποζημίωση επί Μονίμου Αναπηρίας (τετραπληγία) – Ηθική Βλάβη 750.000 ευρώ

Με την 3993/2004 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κρίθηκε τελεσιδίκως ότι η μητέρα του εκκαλούντος υπέστη υψηλή τετραπληγία και κατέστη ανάπηρη εξαιτίας παράβασης των υποχρεώσεων των γιατρών – οργάνων του εφεσιβλήτου, τις οποίες είχαν λόγω της ιδιότητας τους και κατά τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, μετά την χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, στην Α΄ Ορθοπεδική Κλινική του νοσοκομείου του εφεσιβλήτου, για την αντιμετώπιση αρθρίτιδας αριστερού ισχίου από την οποία έπασχε.
Μετά από αγωγή που άσκησε η μητέρα του εκκαλούντος κατά του εφεσιβλήτου νοσοκομείου, αναγνωρίσθηκε με την προαναφερθείσα απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η υποχρέωση του νοσοκομείου να της καταβάλει, νομιμοτόκως, για την προαναφερθείσα αιτία, ως αποζημίωση για την αποκατάσταση της ζημίας της (δαπάνη νοσηλείας στο νοσοκομείο), το ποσό των 11.865,74€ και, ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη, το ποσό των 750.000 ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα

Ψυχική οδύνη 900.000 ευρώ – Ευθύνη Δημοσίου για τον θάνατο συνεπιβάτη 18 ετών από πρόσκρουση σε παράνομη διαφημιστική πινακίδα

Ψυχική οδύνη 900.000 ευρώ υποχρεώνεται να καταβάλλει το ελληνικό Δημόσιο για τροχαίο, όπου έχασε τη ζωή του συνεπιβάτης λόγω πρόσκρουσης του οχήματος σε παράνομη διαφημιστική πινακίδα.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι σωστά αξιώνεται αποζημίωση από το Δημόσιο, γιατί και αυτό έχει αυτοτελή υποχρέωση (παράλληλα με τον Δήμο) να «ξηλώσει» την παράνομη εγκατάσταση πινακίδα με τσιμεντένια βάση στη νησίδα ασφαλείας της Λ.Βουλιαγμένης, χωρίς να ζητηθεί άδεια του οικείου Δήμου.
Αποτέλεσμα του τροχαίου, ήταν να σκοτωθεί ο συνεπιβάτης 18 μόλις ετών που καθόταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επέβαλε στο Δημόσιο να καταβάλει σε 5 συγγενείς του (γονείς, αδελφή, παππούς, γιαγιά) χρηματική ικανοποίηση 900.000 ευρώ για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από τον άδικο χαμό του νέου.
Πηγή: esd.gr

Νέα ασφαλιστική στην ασφάλιση αυτοκινήτου με καθεστώς ΕΠΥ, με έδρα τη Σλοβενία

Η ασφαλιστική εταιρία Zavarovalnice Triglav d.d με έδρα τη Σλοβενία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στην ασφάλιση αυτοκινήτου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα των μελών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Aυτοκινήτου.
Οπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία η εταιρία στην Ελλάδα εκπροσωπείται από APEIRON INSURANCE PROJECT IKE.
Διαβάστε περισσότερα

Πέρασε από 25 χώρες με το Tesla και τράκαρε στην Ελλάδα

Το πρώτο τροχαίο ατύχημα με αυτόνομο όχημα Tesla σημειώθηκε στην Ελλάδα την Παρασκευή 25 Μαίου στην Εθνική Οδό Ε65 κοντά στη Φλώρινα. Τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειωθεί θανατηφόρα ατυχήματα με αυτόνομα οχήματα που έχουν οδηγήσει στο θάνατο του οδηγού ή ακόμα και σε θάνατο πεζού.
Εν προκειμένω το ατύχημα συνέβη με το Tesla Model 3 όταν το όχημα σε κατάσταση αυτόματου πιλότου προσέκρουσε για άγνωστη μέχρι τώρα αιτία στις προστατευτικές μπάρες της εθνικής και υπέστη μεγάλες υλικές ζημιές. Ο οδηγός του You You Xue, ο οποίος είναι λάτρης των tesla δεν τραυματίστηκε. Εϊχε ξεκινήσει ένα ταξίδι από την Αμερική και είχε ήδη περάσει από 25 χώρες.
Πηγή: insurancedaily.gr

Ηθική Βλάβη 400.000 ευρώ για Ιατρικό λάθος

Ιατρικό Λάθος – Αμέλεια Ενδομήτριος Αιμόλυση Κυοφορούμενου λόγω ασυμβατότητας Rh (ρέζους)
Αποκλειστική υπαιτιότητα ιατρού – μαιευτήρα ο οποίος λόγω έλλειψης προσοχής την οποία όφειλε να καταβάλει, σαν μέσος συνετός ιατρός της ειδικότητας του, δεν προέβλεψε το αποτέλεσμα των παραλείψεών του και δεν ενήργησε, σύμφωνα με τους κοινούς αναγνωρισμένους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, όσον αφορά την επιλογή της μεθόδου και της συχνότητας παρακολούθησης της εγκύου – μητέρας, με ομάδα αίματος ρέζους Rh- (αρνητικού), που εγκυμονεί κίνδυνο προσβολής αιμολυτικής νόσου στο κυοφορούμενο. Αποτέλεσμα της ανωτέρω ιατρικής αμέλειας ήταν να γεννηθεί το ανήλικο τέκνο με εγκεφαλική παράλυση (σπαστική τετραπληγία). Συγκεκριμένα ο εναγόμενος ιατρός, αν και γνώριζε ότι η μητέρα είχε ομάδα αίματος Rhesus αρνητικό, το οποίο σήμαινε ότι υπήρχαν αυξημένες πιθανότητες να εμφανιστούν επιπλοκές κατά διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης και ειδικότερα να εκδηλωθεί στο νεογέννητο η λεγάμενη «αιμολυτική νόσος του εμβρύου», εντούτοις παρέλειψε να προβεί σε συνεχείς, επαναλαμβανόμενες εξετάσεις «Coombs». Εν προκειμένω η αγωγή κρίθηκε βάσιμη ως προς τον υποστάντα μόνιμη αναπηρία ανήλικο διάδικο, που εν προκειμένω εκπροσωπήθηκε από τους γονείς του ως ασκούντων την γονική μέριμνα – όχι όμως η ασκηθείσα από τους γονείς για τον εαυτό τους ατομικά και από την αδελφή του ανηλίκου.
Διαβάστε περισσότερα

Απόφαση Εφετείου – Ασφαλιστική Εκκαθάριση (ν.4364/2016) Παραδεκτές οι αγωγές παθόντων κατά την Ειδική διαδικασία αυτοκινήτων και ΟΧΙ των ασφαλιστικών μέτρων.

Πτώχευση – Ανάκληση Άδειας Ασφαλιστικής Εταιρίας μετά την 1η/01/2016 – Εκκαθάριση (Ν 4364/2016)
Παραδεκτές οι αγωγές των παθόντων τρίτων κατά την ειδική διαδικασία των αυτοκινήτων και όχι των ασφαλιστικών μέτρων
Οι διατάξεις του άρθρ. 239 παρ.4 και 5 του Ν. 4364/2016 δεν αφορούν αγωγές αποζημιώσεως των ζημιωθέντων τρίτων σε αυτοκινητικό ατύχημα κατά της ασφαλιστικής εταιρείας, που ήταν ασφαλισμένο το ζημιογόνο αυτοκίνητο, της οποίας ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας και τέθηκε σε ασφαλιστική εκκαθάριση, είτε είναι εκκρεμείς είτε όχι. Οι αγωγές ασκούνται κατά της υπό εκκαθάριση ασφαλιστικής εταιρείας, εκπροσωπούμενης από τον ασφαλιστικό εκκαθαριστή, ενώπιον των αρμοδίων καθ’ύλη και κατά τόπον δικαστηρίων, κατά την ειδική διαδικασία των περιουσιακών διαφορών για ζημίες από αυτοκίνητα, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 614 αρ.6 και 591 του ΚΠολΔ, διαδικασία που είναι αποκλειστική.
Πηγή: esd.gr

Ψυχική οδύνη 3.097.560 ευρώ για τον θάνατο 26χρονης επιτόκου

Θάνατος εξαιτίας σηπτικού σοκ απότοκου υπολειμματικού πλακούντος μετά από καισαρική τομή
Κρίθηκε ότι ο επελθών θάνατος της επιτόκου επήλθε συνεπεία φλεγμονής του υπολείμματος του πλακούντος η οποία εξελίχθηκε σε σηψαιμία και σηπτικό σοκ, του οποίου τελικό επεισόδιο ήταν το σύνδρομο της διαχύτου ενδοαγγειακής πήξεως.
Ψυχικήοδύνη 3.097.560 ευρώ για τον θάνατο 26χρονης επιτόκου
Επιμεριζόμενα ανά :
550.000 ευρώ στον σύζυγο
586.840 ευρώ σε καθένα από τα τρία τέκνα
440.205 ευρώ σε καθένα από τους δύο γονείς
293.470 ευρώ στον αδελφό
200.000 ευρώ στην πεθερά στα δικαιώματα της οποίας υπεισήλθαν, μετά το θάνατό της οι νόμιμοι κληρονόμοι αυτής.
Διαβάστε περισσότερα

Δεν αποτελεί κριτήριο για την κάλυψη σε ασφάλιση αστικής ευθύνης ο σβησμένος κινητήρας

Το αυτοκίνητο παραμένει “μέσο μεταφοράς” ακόμα και όταν ο οδηγός είναι μέσα με σβησμένο τον κινητήρα απεφάνθη Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το γεγονός ότι το όχημα είναι “εν στάσει” ή ότι ο κινητήρας του είναι ή όχι σε λειτουργία κατά τον χρόνο επελεύσεως του ατυχήματος δεν αποκλείει, αυτό καθαυτό, ότι η χρήση του οχήματος αυτού κατά τον χρόνο αυτόν μπορεί να εμπίπτει στη λειτουργία του ως μέσου μεταφοράς.
Διαβάστε περισσότερα