Παρέμβαση στον Άρειο Πάγο για τις μειώσεις των αποζημιώσεων σε θύματα από τροχαία ατυχήματα

Σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πέππα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων Σταύρος Πολέντας, υποστηρίζει τα παρακάτω :
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στην επιστολή του για το θέμα των αποζημιώσεων σε θύματα τροχαίων ο κ. Πολέντας τονίζει ότι
«δεν μπορούν οι ασφαλιστικές να αυξάνουν τα ασφάλιστρα και τα κέρδη τους και ταυτόχρονα να καλούνται να αποζημιώσουν με το μικρότερο δυνατό κόστος τη ζωή ενός ανθρώπου και τον συνακόλουθο πόνο και ψυχική οδύνη των συγγενών του».
Ο κ. Πολέντας εξηγεί ότι «διαπιστώνουμε καθημερινά μία φειδωλή, θα μπορούσαμε επιεικώς να πούμε, επιδίκαση αποζημιώσεων από τα Δικαστήρια ουσίας, τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας».
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι «από 1/1/2017, αυξήθηκαν υποχρεωτικά τα κατώτατα όρια που παρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες για την ασφαλιστική κάλυψη της αστικής ευθύνης των αυτοκινήτων, σύμφωνα μάλιστα με απόφαση που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία ορίστηκαν πλέον στο ποσό των 1.220.000 ευρώ ανά θύμα στις σωματικές βλάβες και αντίστοιχα επίσης στο 1.220.000 ευρώ για τις υλικές ζημίες ανά ατύχημα ανεξάρτητα τον αριθμό των θυμάτων».
Ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων, με αριθμό 126/2017, που «επεδίκασε το ποσό των 20.000 ευρώ και 15.000 ευρώ σε σύζυγο και τέκνα αντίστοιχα του θανόντος οδηγού, αφού έκρινε ότι αυτός ήταν συνυπαίτιος του τροχαίου σε ποσοστό 60%».
Παράλληλα, ο κ. Πολέντας ζητά να κρατήσουμε ως κοινωνία τις διαπιστώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στον Πρόεδρο της Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια, κ. Γεώργιου Ουρσουζίδη και εξηγεί:
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά στην υποχρέωση της Πολιτείας να αγκαλιάσει τους ανθρώπους που υπέστησαν εν τω μεταξύ σοβαρότατο πλήγμα από τη μάστιγα των τροχαίων, επισημαίνοντας παράλληλα το μεγάλο κόστος των τροχαίων που στερούν πολύτιμους πόρους από τους χειμαζόμενους Έλληνες πολίτες, δίνοντας έμφαση στο βάρος που πρέπει να ρίξει η Πολιτεία ως προς την πρόληψη».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.